Provjera forme i motivacija za novi / stari početak

Kakve je rezultate moguće očekivati nakon godinu dana vježbanja i zdrave prehrane? Velike. No, mnogo je čimbenika koji će specificirati te rezultate kod svakog pojedinca. Unatoč tome, moguće je izdvojiti neke posebnosti koje će se javiti kod većine.

Primjerice, za početak bavljenja bilo kakvom aktivnošću, specifične su nagle i željene promjene, no nakon nekog vremena ćete ih prestati primjećivati. Najbolji primjer – dugo sam trenirala kod kuće i nisam nabavljala novu opremu niti uvodila prevelike promjene u svoje treninge. U početku je to bilo odlično, ali nakon nekog je vremena postalo očito da tijelo traži više. Nekad je dovoljna samo promjena rutine treninga, pokoja nova vježba ili sprava i opet ćete početi viđati promjene u izgledu. Možemo zaključiti da je stavka o kojoj ovise vaši rezultati definitivno vaša inovativnost u stvarima koje možda najispravnije radite, ali s vremenom postanete rob njihova jednoličnog ponavljanja. Koliko puta mi se to i samoj dogodi, u teretani ili u kuhinji! Najčešće primijetim tek kad postanem toliko isfrustrirana da je nemoguće ne vidjeti razlog. Srećom, danas je internet prepun lako dostupnih informacija i kvalitetnih fitness sadržaja pa je lako dobiti ideje (naravno, trebat ćete naučiti razlučivati prave od krivih informacija, ali nekako i to dođe s vremenom).

Kao drugu bih stavku nabrojala kalorijski suficit ili deficit, u skladu s ciljevima. Nemoguće je konstantno povećavati broj treninga i kilaže koju podižete, a ne povećavati unos kvalitetne hrane od koje je moguće očekivati napredak. Isto tako, nemoguće je očekivati da ćete smršavjeti ako ne smanjite kalorijski unos u skladu s vlastitim ciljem. To već valjda svi znaju. Ono što vjerojatno sve muči je odrediti potrebnu količinu hrane i nutritivno ju najbolje rasporediti. S obzirom na to da je ovu stavku vrlo teško generalno objasniti, osim toga da ne isključujete niti jedan makronutrijent iz prehrane, nemojte se ustručavati pitati nekoga za mišljenje ili savjet, kao niti eksperimentirati s vlastitim tijelom kako biste pronašli ono što vam najviše odgovara (ali bez restrikcijskih dijeta!). Svačije će tijelo različito reagirati na izvođenje jednakih radnji, što zbog genetskih predispozicija, što zbog nekih vanjskih faktora.

Već sam ranije pisala o važnosti dovoljnog unosa proteina u prehrani, ali nije na odmet još jednom ponoviti kako se potreba za njihovim unosom udvostručuje uvođenjem tjelesne aktivnosti u svoj raspored.

Generalna stavka koju ćete primijetiti u godinu dana svakako je i mentalna snaga, osim one fizičke. Osjećaji zadovoljstva i naleta sreće postat će sastavni dio vaših dana i pozitivno se reflektirati na ostala područja vašeg djelovanja. Za zatvorenije i nesigurnije tipove kakva sam i sama bila, ovo je jedna od činjenica zbog kojih jednostavno obožavam trenirati.

Odlučila sam s vama danas podijeliti svoju provjeru forme nakon godinu dana, što obično ne radim javno, ali možda nekome uistinu posluži kao motivacija. Za mene je ovo bila prilično uspješna godina na poslovnom planu, u potpunosti nevezanom za sadržaj o kojem sada pišem, ali treninzi se nisu preskakali. Trenirala sam u teretani kroz cijelu godinu, prosječno su to bila četiri treninga tjedno, uz povremeni trening vani ili doma.  Ojačala sam gornji dio tijela, najviše ruke i ramena. Do tad sam ramena vrlo malo trenirala, a ovu je godinu obilježilo toliko dobrih vježbi za ramena da bih ih mogla trenirati duže od sat vremena. U tom smjeru nastavljam i sljedeće godine, s većim fokusom na leđa i ruke (da napokon radim zgibove kao od šale :)).  Jedna od većih ovogodišnjih grešaka bila je odluka da napravim pauzu od treniranja nogu (točnije, prednjeg dijela), jer mi taj dio genetski vrlo brzo napreduje. Rezultat je bio loš jer sam dugo morala vraćati snagu koju sam u tih mjesec do dva izgubila. Nije mi žao, jer sam naučila da ne smijem izostavljati nijednu mišićnu skupinu. Treninge prednjeg dijela nogu ipak radim rjeđe (ali redovito), nego treninge lože i gluteusa. To je bila bolja odluka, koliko god mi se nekad činilo da kvadricepsi enormno rastu. Unatoč tome, plan za sljedeću godinu je i bolje izvođenje čučnja, s kojim nikako nisam na zelenoj grani, ali neću odustati (kao prije koji mjesec). O ostalim planovima ne mogu puno reći, jer me iduće godine očekuju još neke promjene, koje će zasigurno utjecati i na načine treninga i prehrane, ali definitivno želim više pisati i objavljivati, što možda nekome nekad i pomogne u ostvarenju vlastitih ciljeva. Iz tog mi je razloga drago vidjeti bilo kakav vaš feedback ili prijedlog. Zajedno se možemo motivirati za još bolji start ili nastavak, kako kome. U svakom slučaju, želim nam svima uspješnu novu godinu i puno hrabrosti da se odvažimo ostvariti ono što već dugo planiramo. Ne zaboravite da ste samo jedan korak od ostvarenja svojih ciljeva i da ništa nije nemoguće. Uzmite si za zadatak da to i dokažete, ponajprije sebi, a svojim primjerom i ljudima oko sebe. 🙂

Sretna vam Nova godina i ne brinite oko kolača i pića. Ako vam se jede, jedite, a kad trenirate, odradite malo jači trening i zahvalite kolačima na snazi. 😀